En Fitness Ordbog: Forkortelser i Træningsverdenen
En Fitness Ordbog: Forkortelser i Træningsverdenen

En Fitness Ordbog: Forkortelser i Træningsverdenen

Træningsverdenen kan være fyldt med forkortelser, der kan virke forvirrende, især for begyndere. At forstå disse træningsforkortelser kan dog være afgørende for at få mest muligt ud af din træningsrutine og opnå dine mål. Har du fx fundet en træningsplan med ord som 8x3 80% 1RM? Frygt ej, her er en fitness ordbog, der nedbryder nogle af de mest almindelige forkortelser:

- Rep ranges (8-12x3) - har du fundet en træningsplan der siger du skal lave incline DB press for 8-12x3. Refererer de til at du skal lave 8-12 gentagelser i 3 forskellige sæt (gentagelser x sæt). Sørg her for at du finder en vægt hvor du ved du rammer 8-12 gentagelser.

- DB - DB er en forkortelse for dumbell, også bedre kendt som en håndvægt

- BB - BB er en forkortelse for barbell, også bedre kendt som en vægtstang, du bruger oftest vægstangen i dine compoundøvelser. Herunder populære øvelser som dødløft, squat og bænk

- Compoundøvelser - Compoundøvelser, også kendt som flerledsøvelser, er træningsøvelser, der involverer flere led og muskelgrupper på én gang. Disse øvelser er effektive til at opbygge styrke og muskelmasse, da de arbejder på tværs af flere områder af kroppen samtidigt. Nogle eksempler på compoundøvelser inkluderer dødløft, squat og bænkpres. De sparer tid og er en fremragende ide at inkludere i din træningsplan.

- ROM - Range of Motion: ROM refererer til det område, et led bevæger sig i en given øvelse. At forstå din ROM er vigtig, da det kan hjælpe med at forbedre teknik og reducere skaderisiko.

- 1RM - One Repetition Maximum: Dette er den maksimale vægt, du kan løfte for en enkelt gentagelse af en given øvelse. Kending til din 1RM hjælper med at tilpasse dit træningsprogram. Har du et program der fortæller dig du skal bænkpresse 70% af din 1RM og din 1RM er på 100 kg, så skal du bænkpresse 70 kg.

- RPE - Rate of Perceived Exertion: RPE er en skala, der måler, hvor hårdt du oplever, at du træner. Det hjælper med at tilpasse træningen til dit aktuelle energiniveau eller din træningsplan.
Herunder ses RPE skalaen 

- RIR - RIR står for "Reps In Reserve" og bruges til at måle, hvor mange gentagelser du har tilbage i en øvelse, før du når failure. RIR-værdien varierer fra 0 (ingen gentagelser tilbage) til positivt tal (flere gentagelser tilbage). RIR1=Du kunne lave en gentagelse mere

- DOMS - Delayed Onset Muscle Soreness: Har du før prøvet at blive ramt af ømhed flere dage efter din træning? DOMS er den ømhed og smerte, du føler i dine muskler og kan have en forsinkelse på 24-72 timer efter en hård træning. Det er en naturlig reaktion på muskelbelastning.

- BF% - Body Fat Percentage: BF% måler mængden af kropsfedt i forhold til total kropsvægt. Det er en vigtig faktor for at vurdere din sundhed og fitnessniveau. En anbefalet/almindelig fedtprocent for mænd i alderen 20-39 år er på 8-20%. Hvor den anbefalet/almindelig fedtprocent for kvinder i alderen 20-39 er på 21-33%

- PR - Personal Record: PR refererer til din personlige bedste præstation i en given øvelse eller træningsrutine. At slå dine PR'er er en almindelig måde at spore fremskridt på.

At forstå disse forkortelser kan hjælpe dig med at kommunikere mere effektivt med trænings vennerne, din coach eller på sociale medier. De kan også være nyttige redskaber til at fastlægge, overvåge og forbedre din træning. Så næste gang du ser en træningsplan, der inkluderer "5x5 med 60% 1RM og lav RPE," vil du vide præcis, hvad det betyder.

Tilbage til blog